Laat techniek voor je werken

Door: harry van es

Het is onze ambitie verenigingen leuker en sterker te maken. Met als doel: de ideale club. Ideaal voor de bestuurder, ideaal voor de leden, ideaal voor sponsors en ideaal voor maatschappelijke partners zoals gemeentes en scholen. In een serie van 4 artikelen gaan we in op diverse factoren die bijdragen aan die ideale club. En dat is meer dan alleen software. Dat gaat om organiseren, communiceren en zelfs geld verdienen. In deel 2: Waar kan techniek en software het verenigingsleven leuker, beter en makkelijker maken.

Zo’n club is best veel werk

Tegen een balletje trappen, douchen en een drankje achteraf. Misschien nog een keertje trainen doordeweeks. Zo eenvoudig is het. Denken veel leden. Als bestuurder weet je wel beter. Exploitatie van een kantine, onderhoud aan het complex, schoonmaak, inkoop, arbeidsovereenkomsten en sponsors werven zijn activiteiten die geregeld moeten zijn. Zonder dat is er niets.

‘Waarom’ iemand lid bij de club is, was de kern van ons vorige blog. Sporten is natuurlijk de hoofdreden. Maar ook het verbonden voelen met gelijkgestemden. Maar gelijkgestemdheid verdient aandacht en onderhoud. Maak als club duidelijk waar je voor staat vergeet dat niet om te zetten in duidelijke afspraken. En ja, toegegeven: Het zijn allemaal mooie theorieën. Maar van praatjes alleen worden de kleedkamers niet schoon. En het vrijwilligerswerk komt toch altijd weer op dezelfde schouders neer. Als bestuurder steek je onvoorstelbaar veel uren in je club. En toch heerst er vaak een ‘wij van het bestuur’ tegen de ‘rest van de leden’ gevoel. Best gek, toch?

Leggen we ons daarbij neer? Graag gooien we er enkele boute stellingen tegenaan met als doel de gedachtes eens anders te vormen:

  • Automatisering kan nog zoveel beter. Niet voor niets horen we regelmatig dat clubs nog lang niet uit Sportlink halen wat erin zit. Daar valt nog zoveel te halen. Maakt je club al goed gebruik van de ledenadminstratie, de contributie, de boekhouding? En regel je vrijwilligers en trainingen al digitaal? Daar helpen we bij door middel van onze software én ons Club.Impuls kennisprogramma. Hebben jullie als clubs weleens een bestuurslid Sportlink overwogen? Die meekijkt met wat er speelt en actief zoekt naar slimme hulp voor dat vele werk?
  • A fool with a tool….…is still a fool. Excuses voor ons Engels maar treffender kunnen we het niet formuleren. Techniek is geweldig. Zeker niet heilig, maar kan wel veel voordelen opleveren. Belangrijk is om de basis op orde te hebben. Prachtig die voorbeelden over veld- en kleedkamerindelingen, over vrijwilligerswerk en trainingen. Over betalingen. Is dat bij jouw club op orde? En we gaan straks een stap verder. Als je je kan afmelden voor een wedstrijd of training via de voetbal.nl app: is de club dan blij omdat het gewoon een extra manier is om het te regelen? Een manier die aansluit bij de digitale wereld anno 2017. Of is iedereen bang dat afmelden wel heel makkelijk wordt? Ofwel: zijn er afspraken over het afmelden? Ofwel: eerst organiseren, dan automatiseren.
  • De KNVB heeft een prachtige serie van Back2Basics video’s ontwikkeld en stimuleert verenigingen na te denken over het DNA. Waar sta je voor en waar ga je voor. Gezelligheid? Prestatie? Of samen? Leden die de handen uit de mouwen steken. Of moeten steken? Contributie van opstuwen tot een hoogte die bij past bij de ‘sportconsumenten? Allemaal keuzes die je als club moet maken. En kan maken. Of beter: die onbewust al lang gemaakt zijn. En alleen op uitvoer wachten.
  • Werken de vrijwilligers voor de club? Of mag de club iets voor vrijwilligers doen? Wel eens nagedacht over wat de club voor leden kan doen? Studenten die een stage kunnen lopen, leden die momenteel geen werk hebben kunnen relevante werkervaring opdoen. Probeer ook niet iedereen die wil helpen gelijk in een bestuursfunctie te krijgen. Vragen we die top-accountant gelijk als penningmeester? Of kan hij maandelijks wat tips&tricks delen? Met dat ene uurtje coachen kan iedereen geholpen zijn. Meer tips? We hebben in 2015 al eens 10 belangrijke lessen rond vrijwilligerswerk op een rijtje gezet.

Laat techniek voor je werken

De moraal van deze blog mag duidelijk zijn: Als het beleid op orde is, kan techniek heel veel toevoegen. Laat techniek voor je werken. En daar zetten we vol op in. Een paar voorbeelden:

  • Vrijwilligerstaken voor iedereen zichtbaar in de app met Club.Mobiel. Maar ook de mogelijkheid om onderling te ruilen als je een keertje niet kan. Minder belasting voor de coördinator en lekker makkelijk voor de leden.
  • Trainingen in Sportlink en ook in de app. Natuurlijk met de mogelijkheid afbericht (met reden!) te geven. Wel zo makkelijk voor leden en natuurlijk voor de trainer.
  • Deelbaar maken van alle Sportlink informatie via app, website en tv schermen in de kantine. Dé manier om mensen te betrekken bij de organisatie van de club.

Deze voorbeelden klinken misschien als platte ‘features’ maar het gaat over zelfwerkzaamheid, minder gedoe, meer fun voor leden en bovenal ontlast het de organisatie. Dat is volgens ons de ideale club.

Meer weten over de ideale club?

We organiseren in maart en april een flink aantal sessies in het land waar we laten zien hoe onze Club.Pakketten ook jouw club de ideale club maakt. Schrijf je alvast in:

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van nieuwe features, updates en evenementen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Inschrijven