Vier vragen, verrassende uitkomsten

Vrijwilligerswerk. Als één onderwerp de gemoederen bezighoudt, is het wel vrijwilligerswerk. Wat vooral opvalt is de meningen die iedereen heeft. We dachten er vorige maand bij Sportlink zelf even niets van te vinden en gewoon eens een paar vragen te stellen aan gebruikers van onze apps. Een paar dingen vielen ons op aan de antwoorden van 261 mensen. En dat delen we graag!

De ondervraagden

Laten we eens beginnen met de mensen die de enquête hebben ingevuld. En vooral de leeftijden. Vrijwilligerswerk is voor ‘ouderen’ toch? Als we kijken naar wie de enquête invult, lijkt dat ook de grootste groep. Maar: Goed nieuws. De groep 15-35 jaar was ook dusdanig omvangrijk dat we er iets van kunnen zeggen én vinden. Ook viel op dat bijna 90% van de invullers lid is van een vereniging.

De resultaten:

Wat doen vrijwilligers voor de club. 

De goede lezer zal zien dat het percentage ruim boven de 100% valt. Dat klopt, je kon meerdere taken aanvinken. Wat valt op:

 • 32% doet 2 taken en 13% zelfs 3 taken. Zijn dat de mensen die dus mogen zeggen dat het altijd dezelfde mensen zijn die het werk doen?
 • 7% van de ondervraagden geeft aan geen lid te zijn maar wel degelijk vrijwilligerswerk te doen.

Wat kunnen we leren van de groep 15-35?

Een interessante leeftijdsgroep. Een grote groep, een groep waarbij ook het risico op stoppen groot is. En -laten we eerlijk zijn- waar ook een beetje een vooroordeel aan kleeft. Die doen niks.

Wat leren we van ons mini-onderzoek:

 • Op een enkeling na zijn alle respondenten lid van een club.
  • 72% doet vrijwilligerswerk!
   • 66% in de groep 15-25 doet vrijwilligerswerk (!!!!)
   • 80% in de groep 26-35 doe vrijwilligerswerk
 • Van de personen die geen vrijwilligerswerk doet is maar liefst 61% nooit gevraagd.

Conclusies

Iedere club heeft zo haar eigen cultuur. Onderdeel van die cultuur is het vrijwilligersbeleid. Waar moet je je als vereniging op richten om het geregeld te krijgen.

Ons advies naar aanleiding van dit onderzoek? Begin met in gesprek gaan met je leden… Vraag welke hobby’s ze hebben, wat hun werk- of studieachtergrond is, vraag ouders of ze bereid zijn te helpen. Want zoals je ziet, is alleen al onder de groep 15 tot 35 jaar -van de mensen die niets doet- maar liefst 61% nooit iets gevraagd. Daar valt nog een hoop te winnen. 🙂

Op de hoogte blijven van nieuwe features, updates en evenementen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Inschrijven