Ook voor de financiële zaken van jouw sportvereniging hebben we handige oplossingen. Club.Boekhouding is er daar één van. En daar gaan we je alles over vertellen. Op deze pagina vind je allerlei tips die jouw vereniging kunnen helpen bij de boekhouding. Delen met de penningmeester van je club mag…Probeer de boekhouding gedurende het hele seizoen bij te houden. Dit klinkt erg voor de hand liggend. Maar we merken aan de vragen op servicedesk dat dit niet altijd gebeurt. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je er wegens drukte deze maand niet aan toe komt. En de volgende maand misschien ook niet. Gevolg is dat clubs aan het eind van het seizoen niet meer zo goed weten wat er aan het begin van het seizoen is gebeurd. Onze eerste tip is dan ook eigenlijk een advies: Hou minimaal iedere maand de boekhouding bij. Dit scheelt aan het eind van het seizoen veel tijd en denkwerk.

Hanteer een logische volgorde voor de boekhouding. Dit lijkt eenvoudig, maar het is nuttig om hier goed over na te denken. Boek bijvoorbeeld eerst de inkoopfacturen. En boek daarna pas de bank. Dit biedt ook weer voordelen bij het automatisch inlezen van de bankafschriften. En een handige volgorde voor de boekingen: zorg eerst dat je boekingen in de administratie geboekt zijn voordat je deze definitief verwerkt. Dit voorkomt een hoop corrigeren achteraf.

Waar begin je zodra je de financiën voor het komende seizoen in orde wilt maken? We beginnen bij de start. Zodra je met de boekhouding voor het nieuwe jaar aan de slag gaat, maak je allereerst een boekjaar aan. Het boekjaar betreft de periode voor een financieel jaarverslag. Omdat bij veel sportverenigingen het seizoen van juli t/m juni loopt, is een boekjaar in Club.Boekhouding standaard ingesteld van juli t/m juni. Wil je een boekjaar aanmaken dat bijvoorbeeld van januari t/m december loopt, dan kan dat. Je kunt zelf bepalen over welke periode een boekjaar loopt.

Een gebroken boekjaar

Liep het vorige boekjaar bijvoorbeeld tot 31 december, maar wil je dat het komende boekjaar tot 30 juni loopt? Dat kan! Je kunt in Club.Boekhouding zelf de periode bepalen waarover een boekjaar loopt, ook al betreft dit meer of minder dan 12 maanden. Dit noemen we een ‘gebroken boekjaar’. Extra tip: een gebroken boekjaar is minimaal 1 dag en maximaal 24 maanden.

Handige linkjes

Hoe maak je een (gebroken) boekjaar aan in Club.Boekhouding? Klik op onderstaande linkjes voor een complete uitleg, de voordelen en de mogelijkheden van Club.Boekhouding.

Handleiding ‘een boekjaar aanmaken’
Informatie over Club.Boekhouding 

Een transparante boekhouding. Dat is niet alleen fijn voor jou als penningmeester. Maar ook voor je opvolger. Wat enorm bijdraagt aan een transparante boekhouding, is de juiste inzet van dagboeken. Gebruik dagboeken waar ze daadwerkelijk voor bedoeld zijn. 

Wil je bijvoorbeeld (snel) achterhalen waar bepaalde kosten vandaan komen? Boek dan vooral alle inkoopfacturen in je inkoopboek en boek zo min mogelijk de kosten via je bank. Zo hou je overzicht, superfijn bij zoiets belangrijks als de boekhouding. En het scheelt natuurlijk ook tijd.

Een ander voorbeeld: Boek correcties via het memoriaal. Zo weet je dat het een correctie was. Gebruik de bank alleen voor het boeken van de daadwerkelijke bankafschriften om zo aansluiting te krijgen tussen je banksaldi in de administratie en je daadwerkelijke saldo op de bank.

Dit is eigenlijk iets meer een ‘wist je dat’ dan een tip.. Maar ook dit kan heel nuttig zijn. Wist je bijvoorbeeld al dat je met Club.Boekhouding automatisch bankafschriften kunt inlezen? Dit biedt echt veel voordelen voor jouw vereniging. Toch fijn dat bankafschriften nooit meer handmatig overgetikt hoeven worden? Dit scheelt tijd en ook mogelijke fouten.

Door bankafschriften automatisch in te lezen, werk je simpelweg sneller. Betalingen en ontvangsten worden immers automatisch afgeletterd.

En ook fijn om te weten: indien de bankafschriften niet afgeletterd kunnen worden, dan blijven de posten op een tussenrekening staan. Zo weet je altijd dat en welke bankafschriften nog aangepast moeten worden. Soort geheugensteuntje voor de boekhouding.

Voordat je bankafschriften automatisch gaat inlezen, is het belangrijk dat je een aantal zaken in de boekhouding goed hebt voorbereid. We hebben 6 punten ter voorbereiding op het automatisch inlezen  voor je op een rijtje gezet. Dan weet je  zeker dat je goed van start kunt. Lees je mee? Op diezelfde  pagina lees je overigens ook hoe je daadwerkelijk bankafschriften kunt inlezen via Club.Boekhouding.

Ga naar de pagina met meer uitleg over het inlezen van bankafschriften.


Wij helpen jouw club!

Clubs helpen, dat is waar het bij Sportlink simpelweg om gaat. En die hulp bieden wij op allerlei manieren. Natuurlijk staat onze Servicedesk dagelijks voor je klaar. Maar er is veel meer! Webinars, workshops, YouTube filmpjes... We hebben alles op een rijtje gezet.

Meer informatie